Register

Liantis awards 2019 voor Welzijn en Preventie: Maak kennis met de winnaars

Studiebureau Jonckheere en studente Inge Desmedt mogen een jaar lang pronken met hun eigen Liantis award. Het studiebureau viel met een opvallende e-mailpolicy in de prijzen, terwijl de studente hoge ogen gooide met haar eindwerk over de bestrijding van de bruingemarmerde stinkwants.

Doorgedreven e-mailpolicy: Studiebureau Jonckheere

De adviseurs en ingenieurs van Studiebureau Jonckheere omarmden onlangs een unieke e-mailpolicy. Al het inkomend e-mailverkeer komt op één centrale plek toe, vanwaar het dagelijks maar op twee momenten doorgestuurd wordt naar de 35 medewerkers die het bedrijf sterk is.

Zaakvoerder Koen Jonckheere is een vurige verdediger van deze aanpak: “Je mailbox kan een storende factor zijn. Daarom gaan we hier heel bewust mee om. We betrekken ook onze partners in dit verhaal. Indien nodig wijzen we hen erop als ze onredelijk veel e-mails versturen. Als we daarbij onze aanpak uitleggen, kunnen we zo goed als altijd op begrip rekenen.”

Jonckheere winnaar

Bibliotheekuren

De aparte kijk op e-mails past in een breder verhaal bij het studiebureau uit Brugge. Zo start iedere werkdag met twee ‘biliotheekuren’: twee uur lang blijft het muisstil en mogen de medewerkers elkaar niet storen. Het doel van deze maatregelen? Gezonde én productievere medewerkers, die in een stabiele werkomgeving het beste van zichzelf kunnen geven.

De aanpak, met een sterke focus op deconnecteren, lijkt eenvoudig, maar heeft toch een zeer groot effect. Bovendien deinst het bedrijf er niet voor terug om ook derden te sensibiliseren.

Juryvoorzitter Dominic Hermans

Strijd tegen vervelend beestje: Inge Desmedt (Syntra West)

Inge Desmedt werkt als directiesecretaresse bij Wallenius Wilhelmsen Logistics. Het bedrijf exporteert onder meer auto’s naar Australië en Nieuw-Zeeland. Deze landen vragen dat importeurs de nodige maatregelen nemen tegen de bruingemarmerde stinkwants, een vervelend beestje dat zich in de auto’s nestelt. En dat doet het Zeebrugs bedrijf in een loods die tot minimum 60 graden verhit wordt.

Inge winnaar

Bewustzijn rond preventie

In het kader van haar opleiding als preventieadviseur bij Syntra West werkte Inge een preventieaanpak uit voor de medewerkers die in deze uitzonderlijke omstandigheden aan de slag zijn. Daarnaast ontwikkelde ze ook een stappenplan dat werkgevers kunnen gebruiken om preventiemaatregelen uit te werken voor andere projecten.

Met haar werk bracht Inge een wezenlijke verandering teweeg. Ze tilde de veiligheidscultuur in haar onderneming naar een hoger niveau en slaagde erin de verschillende stakeholders mee te nemen in haar verhaal.

Juryvoorzitter Dominic Hermans

Eervolle vermelding: Cato Van Der Kelen (KULeuven)

De 22-jarige Cato Van Der Kelen viel niet in de prijzen, maar kreeg wel een eervolle vermelding van de jury. De studente Handelwetenschappen schreef een werk over de motivatie van managers om te streven naar een veilige, psychosociale werkomgeving.

Deze masterproef bracht de drijfveren goed in kaart. Het werk toont heel wat potentieel, en vormt een mooie aanzet tot een verdere denkoefening rond deze thematiek.

Juryvoorzitter Dominic Hermans

Benieuwd naar de winnaars van de Liantis awards 2019, in de categorie Personeelsbeleid?

Ontdek ze hier!